De beste balanstips die we gebruiken voor een stabieler 2023

Of je nu een doorgewinterde professionele triatleet bent of een ouder die zijn of haar lichaamsbeweging krijgt door de hele dag achter kinderen aan te rennen, balans speelt een rol bij alles wat je doet. Op zijn hoogtepunt heeft een goede balans de kracht om ons te ondersteunen tijdens trainingen, lange diensten op de been en dagelijkse klusjes; in het slechtste geval kan een slechte balans leiden tot letsel, waardoor we niet de dingen kunnen doen waar we van houden.
“Balans hebben is zo belangrijk – niet alleen in fitness, maar ook in ons dagelijks leven”, vertelde fitnesstrainer Katie Austin eerder aan Well+Good. “Balanceren is een enorm aspect van elke beweging die we doen – zelfs als we op eigen benen staan, behouden we het evenwicht, of we ons daar nu van bewust zijn of niet.”

Als je in 2022 moeite had om het evenwicht te bewaren, dan is deze lijst iets voor jou! Voor een meer evenwichtig, stabiel 2023, lees verder om onze favoriete evenwichtstips van vorig jaar te ontdekken.

6 beste balanstips die we in 2022 hebben geleerd
1. Hoe test je je saldo in 30 seconden
Probeer deze eenvoudige balanstest van 30 seconden om een duidelijk beeld te krijgen van waar uw balansniveau zich momenteel bevindt. Terwijl u op één been staat, sluit u uw ogen, kruist u uw armen voor uw borst en probeert u zo lang mogelijk in deze positie te blijven.

Als je de volle 30 seconden volhoudt, gefeliciteerd! Gecertificeerde personal trainer Justin Agustin zegt dat dit duidt op een uitstekende balans. Als u het langer dan 15 seconden volhoudt, wordt uw saldo als bovengemiddeld beschouwd en alles onder de 10 seconden als onder het gemiddelde. Als u tot de laatste categorie behoort, hoeft u zich geen zorgen te maken: het opnemen van evenwichtsoefeningen in uw trainingsregime kan uw resultaten in de loop van de tijd verbeteren.

2. Een goede balans begint bij je tenen
Wanneer de meesten van ons denken aan ‘goede balans’, denken we eraan beginnend bij het hoofd naar beneden door onze romp. Maar personal trainers zeggen dat de sleutel tot een goede balans in onze voeten ligt. Onze voeten en enkels zorgen voor stabiliteit voor de rest van ons lichaam; zonder een solide basis lijdt ons evenwicht.

Voet- en enkeloefeningen zoals teenkrullen en hielverhogingen kunnen beide versterken en strekken, waardoor een stevig platform wordt geboden voor de rest van ons lichaam. Investeren in goed schoeisel kan ook een wereld van verschil maken als het gaat om het behouden van een goede balans en houding. Gecertificeerde personal trainer Stephanie Thomas beveelt sneakers aan met klittenband, stevige zolen en bredere bovenkanten waardoor je voeten kunnen strekken en grip op de grond hebben terwijl je loopt.

3. Probeer achteruit te lopen om uw evenwicht te verbeteren
Een virale TikTok-trend uit 2022 introduceerde ons de voordelen van achteruit lopen. Langzaam achteruit lopen op een loopband daagt onze coördinatie uit en activeert onze vaak onderbenutte hamstrings en scheenspieren. De focus die nodig is om elke stap achteruit te doen, helpt ook om onze verbinding tussen lichaam en geest te verbeteren.

Nog een reden om achteruit te lopen: het is goede cardio.

“[Achterwaarts lopen is] een effectieve manier om je cardiovasculaire systeem te ontwikkelen, zonder de impact en spanning die gepaard gaat met traditionele activiteiten waarbij je sneller moet bewegen”, vertelde personal trainer Steve Burden eerder aan Well+Good. “Het biedt ook een manier om cardio in kortere sessies in te passen, omdat je hart harder moet werken, wat betekent dat je de activiteit niet zo lang hoeft uit te voeren om dezelfde resultaten te bereiken.”

4. Welke rekoefeningen verbeteren de balans
Er is een sterke relatie tussen flexibiliteit en balans. Beperkte flexibiliteit (het vermogen van uw spieren en hun ondersteunende bindweefsel om door hun volledige bewegingsbereik te bewegen) kan rampzalig zijn voor onze coördinatie: als onze spieren en pezen niet in staat zijn om oneffen terrein uit te rekken en te compenseren, is er een grotere kans op vallen en onszelf pijn doen.

“Als spieren en pezen niet vrij en gelijkmatig kunnen bewegen, is het moeilijker om alles te doen, inclusief balanceren”, vertelde fysiotherapeut Emily Gustin, DPT, eerder aan Well+Good.

Gelukkig kan regelmatig strekken onze flexibiliteit in de loop van de tijd helpen verbeteren. Dr. Gustin raadt aan om deze stretchroutine van 30 seconden elke dag te gebruiken voor meer flexibiliteit.

5. Hoe je wiebelen kunt omarmen
Wiebelen is een teken dat ons lichaam vecht om een moeilijke positie te behouden en er grondig door wordt uitgedaagd. Het evenwicht kan alleen worden verbeterd door oefening, en wiebelen is daar een normaal onderdeel van. Het gemeenschappelijke gezegde “de magie gebeurt buiten je comfortzone”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *